Upplösning

Vad betyder 4k?
4k betyder helt enkelt 4 000, och refererar till hur många pixlar som kan visas horisontellt. Men 4k som lever upp till det är generellt film för bio, för de flesta prylar är det istället UHD (ultra-HD) som är benämningen, även om 4k såklart slängs in som ett buzzword. För den vanligaste standarden UHD-1, eller 4K UHD som den också kallas, som är vanligast för tv-sändningar, Netflix, Youtube med mera, så innebär ”4k” att 3 840 pixlar visas horisontellt. Det anses vara nära nog för att ändå få kallas 4k.

Tidigare angavs alltså antalet pixlar i höjdled och om bilden var progressiv eller sammanflätad (progressive eller interlace, p och i). Du känner säkert igen beteckningar som 576i, 720p och 1080p från tillverkarnas specifikationer. Från och med nu börjar branschen istället ange antalet pixlar i bredd, som 4k, 5k och 8k. Sammanflätad bild används i princip inte längre så det anses inte vara viktigt att ange.

Källhänvisning: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.648167/4k-uhd-hdmi-20-displayport

Hans Björk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *